• Roll over image to zoom in

Η τέχνη της αμπελουργίας - Αμπέλι οινοποιίας




Κωδικός: 242-2173

Τιμή: 22.00 €

Περιγραφή

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Βασισμένος στην ελληνική πραγματικότητα και τις ιδαιτερότητές της, ο πρακτικός αυτός οδηγός μας μαθαίνει τα <μυστικά> της αμπελουργικής τέχνης στην πράξη. Παρουσιάζονται με απλό τρόπο όλες οι γνώσεις και οι καλλιεργητικές τεχνικές που πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε στάδιο καλλιέργιας για την παραγωγή άριστων αμπελουργικών προιόντων. Μεταξύ άλλων, μαθαίνουμε για την εγκατάσταση του αμπελώνα και τις οινοποιήσιμες ποικιλίες, το κλάδεμα, το πότισμα, την λίπανση, τη φυτοπροστασία, τους εχθρούς και τις ασθένιες.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τα Όργανα του Φυτού
Η ρίζα 23
Ο κορμός 24
Ο βλαστός 25
Οι κληματίδες 26
Οι οφθαλμοί 26
Τα φύλλα 31
Οι έλικες 31
Το άνθος 32
Το σταφύλι 32

Ετήσιος Κύκλος Βλάστησης
Δάκρυσμα 35
Βλάστηση 36
Θρέψη 37
Αναπνοή - Διαπνοή 38
Άνθηση - Καρπόδεση 38
Ανάπτυξη - Ωρίμαση σταφυλιών 41
Φυλλόπτωση 42

Βλαστικά Στάδια του Φυτού 43

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις
Έδαφος 45
Κλίμα 48

Υποκείμενα
Επιλογή Υποκειμένου 53

Πολλαπλασιασμός
Πολλαπλασιασμός με σπόρο 57
Πολλαπλασιασμός με καταβολάδα 58
Πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα 59
Πολλαπλασιασμός με εμβολιασμό 60

Εμβολιασμοί
Επιτραπέζιος Αγγλικός Εμβολιασμός 61
Επιτόπιος Σχιστός Εμβολιασμός 63
Εμβολιασμός με εγκοπή 64
Επιτόπιος Σχιστός Πλάγιος Εμβολιασμός-Cadillac 65
Μαγιόρκειος Επιτόπιος Εμβολιασμός 65
Θερινός Μεξικάνικος επιτόπιος εμβολιασμός 66
Κανόνες Εμβολιασμού 67
Προϋποθέσεις επιτυχίας του εμβολιασμού 68

Ποικιλίες Οινοποιίας 69

Περιοχές Ονομασίας Προέλευσης
Μακεδονία 95
Θεσσαλία - Ήπειρος 96
Ιόνια νησιά 97
Πελοπόννησος 97
Νησιά Αιγαίου 98
Κρήτη 99
Περιοχές ονομασίας προέλευσης ελεγχόμενης 101
Εγκατάσταση Αμπελώνα
Προετοιμασία του εδάφους 106
Επιλογή ποικιλίας 107
Φύτευση αμπελώνα 108
Συμπλήρωση των κενών του αμπελώνα 111

Σχήματα Διαμόρφωσης
Κύπελλα 118
Γραμμικά Ρουαγιά 120
Διαμόρφωση Ρουαγιά 121
Γραμμικά Γκυγιό 121
Υποστύλωση 122

Κλάδεμα
Χειμερινά Κλαδέματα 138
Θερινά Κλαδέματα 140
Αφαίρεση ταχυφυών 142
Αφαίρεση φορτίου σταφυλιών 143

Καλλιέργεια
Βιολογική καλλιέργεια 151
Επιτρεπόμενα προϊόντα στη βιολογική γεωργία 154

Πότισμα - Μέτρηση Υδατικού Στρες 157

Λίπανση
Κριτήρια εκτίμησης των λιπαντικών αναγκών 166
Επιστημονική βάση στη χρήση λιπασμάτων 168
Ο ρόλος των μακροστοιχείων και μικροστοιχείων 171
Χρήση σταθεροποιημένων λιπασμάτων 179

Τροφοπενίες 181
Αίτια που επηρεάζουν την ποιότητα
των σταφυλιών 185

Ασθένειες
Βοτρύτης 189
Ευτυπίαση 191
Ίσκα 192
Καρκίνος 195
Περονόσπορος 195
Φόμοψη 197
Ωίδιο 199
Βακτηριακή ασθένεια των βραχιόνων 202
Μελανή νέκρωση της βάσης του υποκειμένου 203
Μακρόφομα ή εκσκωρίαση 204
Μολυσματικός εκφυλισμός ή βραχυγονάτωση 205
Όξινη Σήψη 206
Λευκή Σήψη 207
Ανθράκωση 207
Σηψιρριζία 207
Διάφορες ιώσεις 209
Μέτρα καταπολέμησης των ιώσεων 210
Μη Παρασιτικές Ασθένειες 210

Εχθροί
Φυλλοξήρα 217
Ευδεμίδα 218
Ψευδόκοκκοι 219
Φυτόπτης ή ερίνωση 220
Ωτιόρρυγχος ή σκαθαράκι 221
Τετράνυχοι 222
Τσιγαρολόγος ή Ρυγχίτης 223
Σκουλήκι των οφθαλμών ή Ζύγαινα 224
Χρυσοκάνθαρος 224
Θρίπες 224
Κογχυλίδα 225
Πυραλίδα 225
Τζιτζικάκια 225
Νηματώδεις 226
Σφήκες 226
Προγράμματα Φυτοπροστασίας
Πρόγραμμα Φυτοπροστασίας για Οινοστάφυλα
Υψηλής Ποιότητας 227
Πρόγραμμα Οικολογικής Αντιμετώπισης Εχθρών
και Ασθενειών του Αμπελιού 229
Ηλεκτροστατικός Ψεκασμός 229

Διαγνωστική στο Αμπέλι
Ρίζες 231
Κορμός - Βραχίονες - Κληματίδες 233
Φύλλα 235
Άνθη 241
Σταφύλια 242
Οφθαλμοί 243

Το Σταφύλι
Χημική σύσταση του σταφυλιού 246
Στάδια ανάπτυξης του σταφυλιού 247
Μεταβολές κατά τη διάρκεια της ωρίμασης 249

Το Γλεύκος
Απόδοση των σταφυλιών σε γλεύκος 258
Ο αλκοολικός βαθμός 259

Ο Τρύγος 261

Το Σταφύλι και το Κρασί στη Διατροφή
του Ανθρώπου 267

Γλωσσάρι Αμπελουργίας 273
Ημερολόγιο του Αμπελουργού 277
Βιβλιογραφία 281
Ευχαριστίες 285


Όλες οι τιμές περιλαμβάνουν Φ.Π.Α.